Arnäsleden

Arnäsleden

Arnäsleden är en 7 mil lång vandringsled som går i en runda med start och mål i Arnäsvall norr om Örnsköldsvik. Jag har endast gått 2 mil av leden och var så pass oimponerad att jag troligen inte kommer gå resten av leden. Det märks att denna vandringsled har få besökare och inte sköts om så noga längre. Markeringarna var helt okej, men stigarna var ofta så otrampade att de nästan inte syntes och det var igenväxt. Dessutom går leden (den bit jag har gått) genom en ganska tråkig miljö med produktionsskog och hyggen.

Det fina med denna led (för det finns bra saker också) är att det finns ett antal öppna rast- och övernattningsstugor. Gamla timmerstugor med mycket karaktär. Och leden har en klar höjdpunkt och sevärdhet, nämligen Räckebergskyrkan. Räckebergsgrottorna är ett antal grottor som finns i en stenig sluttning nära leden. Den största av dem kallas Räckebergskyrkan för att den är så stor och hög. Denna tunnelgrotta tyckte jag var riktigt imponerande att besöka.

Info om Arnäsleden på Örnsköldsviks kommuns hemsida hittar du HÄR.

Nedan är några bilder från den sträcka jag har gått längs Arnäsleden.

Skyltar visar vägen (ibland).
Torsbölestugan är en fin övernattningsstuga, med britsar, kamin, bord och ett vedlager.
Nära Torsbölestugan finns Räckebergskyrkan.
Rödvita markeringar visar vägen längs leden, men stigen är ofta igenväxt och otydlig.
Ibland går leden genom fina skogar, men det är ingen vildmarkskänsla.
Lidbölebodarna, en annan fin raststuga. Här får man övernatta, men det är tyvärr inga britsar för det så man får sova på golvet med möss springande runt huvudet.