Höga Kustenleden

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden har jag vandrat två gånger och det är en av mina absoluta favoritleder. Det är en 13 mil lång vandringsled som går igenom det spektakulära världsarvet Höga Kusten, ett dramatiskt kustlandskap i Ångermanland där branta berg möter havet. Vandringen längs HK-leden är kuperad med många branta stigningar. Lönen för mödan är de många fina utsikterna. Jag känner inte till någon annan led där det är så enkel att hitta rast- och tältplatser med otroliga utsikter. Leden går igenom ett omväxlande landskap med en blandning av natur och civilisation. Det är fina naturområden med orörda urskogar, steniga kuststräckor och vackra sandstränder, men det är också vandring igenom jordbruksbygder, byar och samhällen och ibland följer leden väg en längre sträcka vilket är lite tråkigt.

HK- leden är en bra nybörjarled, främst eftersom du aldrig är speciellt långt ifrån närmaste väg eller by där du kan få hjälp om du behöver. Det är också ganska många som vandrar under högsäsongen, vilket innebär att du träffar andra vandrare. Längs leden finns flera mataffärer vilket innebär att du inte behöver bära med dig all mat från start. Det finns många övernattningsalternativ i öppna stugor, vindskydd, campingar och gästhamnar, men det rekommenderas att även ha med sig tält.

Det här med vattnet kan kräva lite planering och framförhållning på HK-leden, speciellt när det är mycket varmt. Det finns vatten att ta i bäckar och brunnar, på campingar och i mataffärer på ganska många ställen längs leden, men det är bra att ha koll innan så att du har med dig tillräckligt till nästa ställe att ta vatten. Räkna med att du behöver dricka ca. tre liter per dygn på sommaren när det är varmt och du behöver ännu mer vatten för matlagning. Tycker du att det blir tungt att bära mycket vatten kan det vara smart att planera in övernattningar/tältningar på platser där det finns vatten att ta under kväll och morgon. (Tips! Titta i min karta var det finns vatten)

Planera in tillräckligt med tid på leden. Det är fullt möjligt att gå leden på 6-7 dagar om du är i bra form, men då är risken att du inte hinner med de fina extraturerna upp på olika utsiktsberg längs leden och du har inte heller någon marginal för dåligt väder eller missöden. 8-10 dagar är mer lagom. En del väljer att ta en extradag i Skuleskogen för att hinna utforska nationalparken lite mer. Från Köpmanholmen kan du ta båten ut till Trysunda, som har omnämnts Sveriges vackraste ö. Det är en mycket trevlig dagsutflykt.

Här nedan kommer bilder från leden. De är i kronlogisk ordning (från söder till norr).  Om du vandrar leden se till att ha med dig informationsfoldern om leden (den senaste versionen) eftersom den innehåller massa bra info om var det finns vindskydd, övernattningsställen, mataffärer, restauranger och inte minst var du kan hitta vatten.

Leden börjar vid maffiga Höga Kustenbron, på parkeringen vid hotellet. Hit tar du dig enkelt med buss (hållplats Hornöberget).
Gästhamnen Hornö brygga med servicehus.
Vid kilometer 5 på leden (det är en stolpe varje kilometer).
Utsikt från vindskyddet på Kulberget.
Valkallens toppstuga med utsikten bort mot Höga Kustenbron.
Leden är mycket stenig efter Norrskatan.
Några av de små stugorna vid Fjärdbotten.
Nipstugan.
Utsikten från Lidnipan, en bit från stugan.
Utsikt från vindskyddet på Älgaberget.
Turen upp på Rödklitten är väl värt de extra kilometerna.
Grotta i branten av Rödklitten.
Vindskyddet ”the tree cube” på Körningsberget.
Längs leden vid Vedasjön.
Erikskojan.
Mäjabodarna.
Budskap på sten vid vindskydd norr om Skoved.
Längs leden nära Hålmyran.
Vandring i Skuleskogen nationalpark.
I stigningen upp mot Slåttdalsskrevan.
Slåttdalsskrevan i regndimma.
Rast- och övernattningsstugan vid Tärnättvattnet.
Rast- och övernattningsstugan vid Tärnättholmarna.
I norra delen av Skuleskogen.
Vindskyddet nära Nässjöbäcken.
Balestjärn med sitt klara, genomskinliga vatten.
Extrasvängen ut på Balesudden är ett måste. Häftiga röda klippor och fin utsikt.
Rast- och övernattningsstugan i Bodviken.
Stranden vid vindskyddet i Sandlågan.
Den lilla raststugan vid Småtjärnarna.
Leden tar officiellt slut i en park i centrala Ö-vik.