Isälvsleden

Isälvsleden

Den 6 mil långa Isälvsleden går mellan samhällena Åmsele och Vindeln i Västerbotten. Leden går igenom ett landskap som har blivit starkt påverkat av en isälv som passerade här i slutet av istiden, därav ledens namn. Både Åmsele och Vindeln kan nås med lokaltrafik från Umeå. Det finns en övernattningsstuga längs leden, vid Missutjärn, och några vindskydd. Går man hela leden är tält nödvändigt.

Jag gick nästan hela leden (från Sundkammen till Vindeln) i maj 2018. Sträckan över Sundkammen och förbi Missutjärn är mycket fin och övernattningsstugan är trevlig. Därefter blir leden tråkigare ett tag. Vid Hjuksån och i Hjukens naturreservat blir det finare igen. Mellan Hällnäs och Vindeln är leden betydligt tråkigare och i sämre skick än resten. Många skippar denna sträcka och det rekommenderar jag också att man gör (om man inte prompt vill gå hela). Det är många som väljer att cykla Isälvsleden, det är fullt möjligt med en mountainbike.

Isälvsleden har en hemsida med info om leden samt karta i pdf, den hittar du HÄR.

Dricksvatten finns längs leden i Djupsund (kallkälla eller brunn), nära vindskyddet i Bäckebo (kallkälla, skylt visar vägen från vindskyddet) samt i Hällnäs (på affären). Det finns ett fåtal andra bäckar att ta vatten ur, men då får man bedöma själv om det är drickbart. När jag gick så tog vi vatten i tjärnen vid Missutjärn och kokade innan vi använde som dricksvatten, det var helt ok.

Bilderna nedan är från när jag vandrade leden mellan Sundkammen och Vindeln.

Min kompis vandrar längs leden på Sundkammen.
Skyltar och orangea markeringar på träd visar vägen.
Missutjärn.
Övernattningsstugan vid Missutjärn.
Leden går mest genom sandmarker med gles tallskog.
Det är vackert, men kanske lite enformigt.
Vindskyddet vid Bäckebo.
Nöttjärnen.
Kuperade sandåsar nära Hjuksån.
Hjuksån.
Utsiktsplatsen i Hjuken naturreservat är en fin plats att rasta och tälta.
Mycket vandring på nya och gamla hyggen mellan Hällnäs och Vindeln (och ofta dåligt markerat).
Höjdpunkten på sträckan Hällnäs-Vindeln är att det finns en hemlig raststuga.
Sista kilometerna är det skog, men enformigt.
Fördelen med att avsluta i Vindeln är lunchbuffén på hotellet nere vid forsen.