Förberedelse inför Vita bandet – Del 2 UTRUSTNINGEN

Förberedelse inför Vita bandet – Del 2 UTRUSTNINGEN

Här kommer ett inlägg med listor över alla grejer jag kommer ha med mig på Vita bandet. Jag åker tidigt imorgon bitti och har packat och fixat hela dagen idag. Just nu känns det mest surrealistiskt och jag gruvar mig inför att åka tåg med alla stora kollin..usch. Tyvärr blev det ingen packningsbild. Mitt packande har varit ett enda kaos och jag hade varken tid eller ork att försöka organisera upp en någorlunda sevärd bild. Bilden ovan är från när jag skidade Södra Kungsleden.

Here it goes, min packningslista för Vita bandet 2020:

Bo:

 • Tält
 • Vintertältpinnar
 • Pulkapåse för tält
 • Reservdelar till tältpinnarna
 • Sovsäck komfort -25
 • Sovsäcksöverdrag
 • Sovsäcksliner (kan användas som lakan på fjällstationer)
 • Kudde
 • Uppblåsbart liggunderlag
 • Arctic bedding
 • Diskhandskar (för att hantera blött tält mm)
 • Disktrasa (för kondens i tältet)

Kläder:

 • Pjäxor med ullinnersko
 • Damasker
 • Dunjacka
 • Syntetväst
 • Överdragsbyxor i syntet
 • Dunskor
 • Skopåsar
 • Anorak med pälskant
 • Supertunn regnjacka
 • Skalbyxor
 • Tunnare byxor
 • Stickad tröja i ull
 • Två ullunderställ
 • T-shirt i ull
 • Sportbh
 • 2 par trosor i ull
 • 2 par trosor i bambu
 • 4 par strumpor i ull
 • Stickade tjocksockar i ull
 • Tjock stickad ullmössa
 • Mellanmössa i syntet
 • Två buffar i syntet
 • Två buffar i ull
 • Hemmasydd ansiktsmask
 • Balaclava i ull
 • 2 par stickade ullvantar
 • Skalvantar i skinn med avtagbara pälskanter
 • 2 par skalvantar i syntet
 • 2 par merinofingervantar
 • Tunnare skidvantar
 • Tunna skinnhandskar ”Kökshandskar”

Kök:

 • Spritkök med vintertillsats (en kastrull 2 liter, en kastrull 0,8 + stekpanna)
 • Två grytunderlägg
 • Bränsleflaska
 • Extralånga tändstickor (behövs för att tända vintertillsatsen)
 • Halv tesil (för att kunna sila bort skräp ur vattnet)
 • Termos 1 liter
 • Flaska 0,7 liter
 • Matdosa med stickat överdrag
 • Två sporkar
 • Kåsa

Kroppsvård:

 • Första hjälpen-kit (+tamponger och tabletter mot urinvägsinfektion)
 • Tandborste
 • Liten tandkräm
 • Fluortabletter
 • Fluortuggummi
 • Plackers
 • Leukotejp
 • Solskydd
 • Vaselin
 • Shampotvål
 • Toalettpapper
 • Pappersnäsdukar
 • Hårborste
 • Våtservetter

Elektronik:

 • Pannlampa med extrabatterier
 • Ficklampa med extrabatterier
 • Garmin Inreach
 • Kamera
 • Stativ
 • GoPro
 • Mobil
 • Hörlurar
 • 2 powerbanks
 • 2 laddare
 • Flera laddsladdar

Övrigt:

 • Kort cellplatsunderlag
 • Fårskinn
 • Vindsäck
 • Spade
 • Skidor Åsnes Amundsen Fram
 • Reservbindning med skruvar
 • Stavar
 • En ihopfällbar reservstav
 • Två par korta stighudar mohair
 • Ett par långa stighudar mohair
 • Extra stighudslim
 • Silikonspray
 • Skaklar
 • Ryggsäck med avtagbart midjebälte
 • Pulkaväska som även kan bäras som ryggsäck
 • Elastiskt band att spänna över
 • Spännremmar till att fästa skaklarna
 • Paris-pulka
 • Kniv
 • Kartor
 • Kompass
 • 2 par solglasögon
 • Skidglasögon
 • Ljus
 • Bok
 • Dagbok och penna
 • 3 drybags i olika storlekar
 • Diskborste som snöborste
 • Snöskrapa
 • Stor ziplockpåse som soppåse
 • Tidningspapper + extra tändstickor
 • Reparationskit med nål, tråd, garn, tyger, ståltråd, spännremmar, tejp mm.

9 tankar på “Förberedelse inför Vita bandet – Del 2 UTRUSTNINGEN

  1. Jo det kan jag förstå. Anledningen till att jag inte valde att skriva det är att vissa kan tolka det som att jag då tipsar om och rekommenderar den specifika produkten och det är inte alla grejer jag har där jag känner att jag kan/vill göra det. Vissa grejer känner jag att jag inte testat tillräckligt och några är jag inte helt nöjd med. Efter turen planerar jag att göra ett inlägg där jag recenserar vissa av prylarna och dö kommer märke och modell framgå.

  1. Det gick bra, väldigt bra faktiskt. Det går åt lite mer tsprit än gas och bensin, men det är å andra sidan så lätthanterligt, tyst och billigt. Jag vet inte hur mycket jag använde totalt, för jag köpte en liter då och då längs vägen. Jag räknade med att en liter räckte till fem dygns snösmältning/matlagning när temperaturen låg på runt -5 till -20 på nätter/morgnar.

  1. Jag har tänkt att det ska bli en serie filmer, en per etapp. Planen är att de ska släppas under hösten/början av vintern 🙂

 1. Jag har mycket funderingar kring det där med utrustning och mat för vita bandet. Din utrustningslista är till stor hjälp och ger mig fin-fina tips. Särskilt som jag kan se hur du använder din utrustning på filmen (och kommande filmer). Men nu funderar jag på hur mycket vikt i pulkan som är rimligt. Vad vägde din pulka? Hur mycket vägde maten av det? Säkert svårt att besvara och troligen vägde pulkan olika på olika delar av turen, men skulle du kunna utveckla ett resonemang kring vikt i pulka och var du tycker att viktgränsen gick för din egen del? Tack så mycket på förhand.

  1. Det är en bra fråga. Som du säger så varierade vikten rätt mycket mellan olika delar av turen och jag hade lite svårt att väga pulkan. Försökte väga de olika kollina innan start men det var ganska otympligt. Jag tror dock att vikten utan mat var ca 30 kg vid start och att det landade på mellan 40-45 med mat, bränsle och fyllda termosar. Det är en helt okej vikt på pulka, ganska normal skulle jag säga. Det är inte superlätt, men man tar sig fram utan större svårigheter. Jag vet dock folk som gjort Vita bandet med 60 kilo i pulkavikt också, det går det med. Personligen skulle jag nog tycka att det var väl kämpigt i vissa uppförsbackar men man vänjer ju sig med sin pulkavikt eftersom.
   Ang det här med vikten på mat så brukar man räkna med minst ett kilo per dag på vinterturer. Man behöver ju ha med sig mer mat och mer fett än på sommaren, så det brukar landa på det. Och den stora fördelen med pulka är också att man kan ta med sig gott om mat och god mat 🙂
   Hoppas det besvarar dina frågor!

   1. Just nu ser det ut som om min totala vikt i pulkan (beräknat i teorin) hamnar på ca 52 kg, inklusive mat, bränsle och vatten. Lite mycket tycker jag och med dina beräkningar ovan tror jag nog jag ska försöka banta ned vikten till i alla fall under 50 kg. Det börjar oftast så här för mig – en lite för lång lista med utrustning som jag sedan skär i för att minska vikten 🙂 Tack så mycket för ditt svar Johanna.

    Kollar in dina filmer så fort du publicerar dem på Youtube. En kopp kaffe och din videoberättelse är en riktig högtidsstund nu i gråmörka november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *