Miljövänligt friluftliv

Miljövänligt friluftliv

Friluftsliv är ett sätt att komma närmare naturen och de flesta som bedriver friluftsliv i olika former har djup respekt och kärlek för naturen. Därför är det tragiskt att dagens friluftskläder och utrustning innehåller så mycket plast och kemikalier att det lämnar spår i naturen. Att man samtidigt som man dyrkar naturen också råkar bidra till att skada den.

Moderna material i friluftskläder och utrustning innehåller ofta syntet (vilket är plast) och de impregneras för att stöta bort vatten och smuts med olika kemikalier. Små plastpartiklar (microplaster) och kemikalier frisätts därmed i naturen under produktion, användning och sopförbränning av dessa produkter. Detta har en negativ inverkan på naturen som har uppmärksammats mycket de senaste åren.

Trots forskningsrapporter och varningar är det dock få företag med friluftsprodukter som har ändrat sin produktion. Fortfarande tillverkas många miljöskadliga friluftsvaror. Varför? Jo, för att vi konsumenter köper dessa utan att inse vilken negativ effekt de har på miljön.

Jag har varit en av dessa konsumenter. Jag har fokuserat på pris, funktion och vikt i mina val av friluftsgrejer och det här med miljöpåverkan har jag nästan inte tänkt på alls. Jag har nämligen haft någon slags naiv föreställning att företag som producerar friluftsgrejer tar största möjliga hänsyn till miljön, men så är det inte (förutom ett fåtal företag). Vi måste som konsumenter pressa företagen till att göra miljöriktiga val med hjälp av vår köpkraft. Det man köper det stöttar man.

Förutom de material och kemikalier som används i dagens friluftsgrejer finns ett annat problem, nämligen överkonsumtion. Kläder och grejer produceras ofta billigt idag, det är inte gjort för att hålla länge, och vi konsumenter matas med reklam om att ständigt köpa mer och mer. Vi köper billiga grejer som inte håller så länge och sen måste vi köpa nytt. Och så går cirkeln runt runt.

Vill man värna om miljön är det därför viktigt att köpa färre grejer och se till så att de grejer man köper är miljövänligt producerade och gjorda för att hålla läääänge.

Jag har haft ett miljöuppvaknande när det gäller mitt friluftsliv och bestämt mig för att försöka göra så miljövänliga val som möjligt. Det här är mina motiv till att göra denna omställning:

  • Jag vill inte bidra till att förstöra jorden.
  • Jag vill inte lämna efter mig plast och kemikalier i naturen när jag är ute på mina turer.
  • Jag vill inte använda material som innehåller kemikalier som kan ha en skadlig inverkan på min egen kropp.
  • Jag har ingen anledning att inte göra det. Det enda som hindrar mig är lathet och vana.
  • Om folk (en efter en) tar beslutet att leva och konsumera mer miljövänligt så kommer det att göra skillnad. Det kommer påverka vilka produkter företag producerar och vilka lagar staten inför, och det kommer i sin tur göra ännu större skillnad.

När man som jag tar beslutet att göra sitt friluftsliv så miljövänligt som möjligt så inser man snart att det är ganska krångligt. Många företag som producerar friluftsgrejer kör på i sitt ”business as usual” som om vi hade en reservplanet att flytta till när det går åt skogen med den här. Det är svårt att som en vanlig människa och konsument få överblick över allt som är miljöfarligt och göra rätt val.

Efter lite studier på nätet har jag dock kommit fram till en lista med de fem viktigaste punkterna när det gäller friluftskläder och grejer. Fem val som kan göra ens friluftsliv mycket mer miljövänligt. Dessa är:

  1. Köp grejer som håller länge. Ju länge livslängd ett plagg eller en friluftsprodukt har desto bättre. Miljöskadan är alltid störst under produktionen och efter att produkten har slängts, så det är bättre att använda grejer länge istället för att byta ofta.
  2. Köp second hand istället för nytt. Det minskar nyproduktion och ökar livslängden på grejerna.
  3. Välj miljövänliga material. Det finns friluftsgrejer (främst kläder) som är gjorda av miljövänliga och mer etiskt producerade material, t.ex. ekologisk bomull, etiskt producerad ull och syntet av återvunnen plast. Ofta är dessa kläder lite dyrare. Det beror helt enkelt på att det kostar att göra bra val. Miljöskadliga kläder är billiga för konsumenten, men kostar istället i miljöeffekter. Det finns flera svenska företag som tar miljö och etik på allvar, t.ex. Fjällräven, Klättermusen, Houdini och Woolpower.
  4. Titta efter miljövänliga märkningar som tex. Oeko-tex och Bluesign. De visar att hänsyn till miljön har tagits under produktion och val av material. Det varierar hur höga krav dessa märkningar har, men de är alltid bättre än ingenting.
  5. Undvik produkter som impregneras med fluorkarboner! Fluorkarboner är farliga kemikalier som är onedbrytbara, vilket innebär att de som släpps ut kommer att finnas i naturen för evigt. De finns på nästan alla kläder och friluftsgrejer som står emot väta, det vill säga t.ex. tält, uppblåsbara liggunderlag, skaljackor, regnkläder och vattentäta skor/kängor i syntet. Vid användning och tvätt lossnar fluorkarboner och sprids i naturen. En bra grundregel är att om produkten inte innehåller fluorkarboner så framgår det (detta är nämligen något företag skryter om). Står det inte något, då är det fluorkarboner.

Givetvis handlar miljövänligt friluftsliv även om andra saker än vilka saker man har. Val av transport till och från sina friluftsäventyr är nästa viktiga fråga. Hur mycket människor flyger är en av de faktorer som har störst påverkan på klimatförändringarna. Även bilkörning har stor påverkan. Vill man värna om miljö och klimat när man ägnar sig åt friluftsliv bör man därför välja kollektivtrafik för att ta sig till och från sina friluftsaktiviteter och äventyr. Det kan tyckas krångligt om man är van att flyga och åka bil överallt, men det handlar bara om att ställa om. Jag brukar åka buss och tåg till och från mina vandringar och skidturer och kan rapportera att det oftast går alldeles utmärkt. Vissa platser går inte att nå kollektivt, men det är väldigt många andra platser som går att nå. Så då får man helt enkelt sikta in sig på platser där det går att ta sig med buss och tåg.

Och det här med att flyga utomlands för att ägna sig åt friluftsliv. Vi har så otroligt mycket fin natur i Sverige och Norge. Varför åka till andra länder? Allvarligt talat. Jag menar inte att folk aldrig ska åka utomlands eller flyga, men idag ses det som fullt normalt att flyga till andra länder flera gånger per år. Så kan vi inte fortsätta. Vi i västvärlden behöver minska hur mycket vi flyger och det som är så underbart med friluftsliv är att man inte behöver åka långt för att ägna sig åt det. Man kan sova ute i en skog nära där man bor, gå en vandringsled som ligger en bussresa bort eller ta nattåget till fjällen. Det finns så många möjligheter.