Lögdeälvsleden

Lögdeälvsleden

Den 9 mil långa Lögdeälvsleden följer vattendraget Lögdeälven i södra Västerbottens län.  Film från min vandring längs leden hittar du här:

Lögdeälvsleden är nog den finaste skogsled jag någonsin gått. Fina stigar, fina timmerkojor att övernatta i och vindskydd att rasta i och ett varierat, häftigt landskap. Man skulle kunna tro att det blir tråkigt att vandra i skogen vid en älv i många mil, men det är så varierad natur så jag upplevde det i alla fall aldrig som tråkigt. Det är branta sandåsar med tallar, fuktiga sänkor med gammal granskog och flacka älvbankar med lövskog. Älven är ömsom forsande och stenig och ömsom lugn och meandrande med fina sandstränder i varje sväng.

Längs leden finns många små timrade kojor där man kan övernatta. De är enkelt inredda med britsar, kamin och bord. Vid övernattning måste man ta med liggunderlag, sovsäck och kokkärl själv. Kojorna är inte isolerade så vid övernattning under kalla nätter (höst-vinter) gäller det att ha en varm sovsäck. I vissa av stugorna finns ved, men inte i alla. Då får man samla dödved i skogen omkring. Det är fullt möjligt att gå leden utan tält och bara övernatta i kojorna, om man planerar väl.

Om jag skulle säga något negativt om leden så är det enda jag kan komma på att det på vissa ställen är dåligt markerat. Speciellt när leden svänger av från en skogsbilväg, då gäller det att vara observant. Norra delen av leden är mer spännande och vild, längs den södra halvan är det några lite tråkigare partier med vandring längs en gammal körväg, jordbruksmark eller dåligt markerat.

Vissa platser längs leden går att nå med buss från Umeå eller Nordmaling. Bil är därför inget måste för att vandra denna led.

Länk till info om leden på Nordmalings kommuns hemsida, med pdf med karta hittar du HÄR.

Kojan vid Nedre Älgforsen.
Överlögdakojan, även kallad ”Båtlänningen”.
Kaffepaus i ett av vindskydden.
En eld lyser upp i oktobermörket.
Morgon vid Mittifalletkojan.
En av Lögdeälvens forsande sträckor.
Där älven meandrar (gör skarpa svängar) bildas fina sandstränder.
Skyltar visar avstånden längs leden.
Ett av många vindskydd längs leden.
Där det finns ved blir det lyxigare pauser med eld.
Största sevärdheten längs leden är Drakryggen, en stor sandås (nipa).
Fin utsikt från vindskyddet högst upp på Drakryggen.
Det är många höga åsryggar (nipor) längs leden. Detta ger fina utsikter ut över älven.
Kaminerna i kojorna är extra viktiga om man vandrar när det är kallt ute.
Tjuvnäverholmskojan. Nästan alla kojorna är byggda enligt samma design och vid samma tidpunkt.