
Att sova under bar himmel
Elden sprakar hemtrevligt framför mig och lyser upp omgivande enbuskar och grangrenar i ett varmt sken. Jag sitter på sovsäcken med ansiktet riktat mot de varma flammorna. Omkring mig sluter sig skogen mörk och tyst, men det känns inte läskigt. Jag känner mig hemma här. När elden brinner ut ska jag krypa ner i sovsäcken och ligga och titta upp mot himlen innan jag somnar. På den stjärnklara himlen och de mörka trädkronorna som vajar lätt i vinden. Kanske kommer månen upp över skogen och kastar ett vitt sken över grenar och stammar.
Att sova under bar himmel är en av de enklaste och härligaste friluftsaktiviteterna jag vet. Det kräver så lite, men ger så mycket! Sedan jag började sova ute utan tält känns det som om jag kommit naturen mycket närmare. Jag känner mig numera hemma i naturen på ett annat sätt en tidigare. Många som inte har testat att sova under bar himmel har uppfattningen att det är krångligt, obekvämt och läskigt. Den uppfattningen tänkte jag försöka ändra på i detta inlägg. Att sova under bar himmel är den enklaste typ av övernattning som finns, det är oftast bekvämare än att sova i tält och inte så läskigt som man kanske tror när man inte provat.
I det här inlägget kommer jag att gå igenom dessa vanliga missuppfattningar (myter) kring att sova under bar himmel. Jag kommer också att ge lite olika tips som kan underlätta ute-sovandet.
Myt 1, Det är krångligt: Många verkar ha uppfattningen att det är krångligt att sova under bar himmel, men det kunde faktiskt inte vara mer fel. Att sova under bar himmel är betydligt enklare än att sova i tält. För det första, eftersom det är enklare att hitta en plats där man kan ligga med ett liggunderlag än att hitta en bra plats för ett helt tält. För det andra, när ute-sovandet är själva äventyret behöver man inte bära med sig grejerna några långa sträckor. Man kan sova ute i trädgården, i en skog nära hemmet eller nära en plats dit man kan köra med bil. För det tredje, eftersom man inte behöver bära grejerna så långt så spelar det ingen roll vilken sovutrustning man har. Det krävs verkligen inga moderna, lätta, dyra vandringsprylar för att sova under bar himmel. Man tar vad man har helt enkelt.
Myt 2, Det är obekvämt: Nej det är inte obekvämt, det är oftast betydligt bekvämare än att sova i tält. Dels för att det är lättare att hitta någonstans där man kan ligga bekvämt (typ på ris eller mossa) när man inte behöver bry sig om att sätta upp ett tält. Dels eftersom man oftast bär grejerna kortare sträckor så kan man unna sig dubbla liggunderlag. Man kan till och med ha med sig en vanlig madrass att ligga på (om marken är rätt torr och man ser till att lufttorka madrassen ordentligt efteråt).
Myt 3, Det är läskigare än att sova i tält: Det här var min största motsättning innan jag testade att sova under bar himmel första gången. Jag tyckte att det kändes läskigare och mer utsatt att sova utan någon typ av skydd. Numera tycker jag precis tvärtom. Jag kan tycka att det är lite läskigt att sova i tält ibland, när jag hör konstiga ljud utanför men inte ser något pga tältduken. När jag sover under bar himmel å andra sidan- då har jag kontroll över omgivningen. Hör jag ett ljud, då öppnar jag bara ögonen och ser mig omkring och har full koll över närområdet. Är det mörkt, då tänder jag bara pannlampan. Så det här med att det känns läskigt handlar bara om att man är ovan. För varje gång du sover ute under bar himmel kommer du att känna dig alltmer bekväm och mindre rädd.
Jag har dock några tips för dig som tycker att det känns läskigt (och speciellt för första gången du sover under bar himmel):
- Ha pannlampan nära till hands så att du snabbt kan tända den om du blir rädd. Jag brukar ha den i sovsäcken så att jag lätt hittar den med handen. Man kan också sova med pannlampan på huvudet, då kan du tända den nästan lika snabbt som du öppnar ögonen.
- Ha sällskap. För de flesta känns det mindre läskigt att sova ute om man har någon med sig. Speciellt första gången kan det vara skönt att ha någon med sig.
- Sov under en stor gran eller bygg ett tillfälligt vindskydd. Första gången jag skulle sova under bar himmel kände jag mig inte bekväm med att ligga helt öppet, så jag byggde mig ett ytterst temporärt vindskydd genom att fästa pinnar mellan två träd och sedan luta fler pinnar mot dessa och lägga på en presenning och lite granris. Det var egentligen inte för att skydda mig mot regn (för det skulle inte regna den natten) utan för att det kändes bättre att ligga ute när jag var lite skyddad och bara hade ena sidan att ”hålla koll på”. Förstå mig rätt här, jag menar inte att det finns något man kan behöva skydda sig emot. Djur som finns i svenska skogar är mycket mer rädda för människor än vad vi är för dom och de håller sig borta. Och det kommer inte komma någon läskig person mitt i natten, för ingen kan hitta dig när det är mörkt och vad i hela friden skulle den personen göra där? Det är helt ofarligt att sova under bar himmel, men det kan kännas läskigt ändå och kan man då göra det bättre för sig själv genom att ligga någonstans där man har ett ”skydd” bredvid eller över sig, då tycker jag att man ska göra det.
- Tänd en en eld på kvällen och sitt en stund framför brasan innan du går och lägger dig. Drick gärna lite te, eller ät något. Elden ger en mysig stämning och genom att göra lite såna saker vid din lägerplats så förstärker du känslan av att detta är ditt hem ikväll och en plats som är mysig och där du känner dig trygg. ”Bo in dig” lite innan läggdags, helt enkelt, det gör skillnad jag lovar.
- Oroar du sig fortfarande för att bli överfallen mitt i natten? Ha med dig en kniv som du lägger på ett ställe nära dej som du enkelt når om du sträcker ut handen. Och öva på att göra denna rörelse från sovsäcken med ögonen slutna, så att du verkligen vet var du har kniven. Självklart kommer du inte behöva använda den, även detta är en psykologisk grej. Du kanske tycker att det låter fjantigt när du läser detta i dagsljus, men känslan av att veta att man kan försvara sig har för många en lugnande inverkan (mig inkluderat). Jag har många gånger sovit med en kniv inom räckhåll. Inte för att jag faktiskt tror att något kommer hända (jag vet att det bara är min fantasi som skrämmer upp mig), utan bara för att jag blir lugnare av att veta att jag kan försvara mig. Nu låter det som om jag är väldigt mörkrädd, det är jag inte, men ibland kan jag tycka att det är lite läskigt att sova ute ensam. Då hjälper det att ha pannlampa och kniv inom räckhåll. Har jag det så är jag inte rädd alls och sover hur bra som helst, så det är en enkel åtgärd mot rädsla.
Är det värt det? Kanske känner du efter att ha läst mina tips för att göra ute-övernattning mindre läskigt, men är det verkligen värt det? Ja det är det, verkligen! Som jag skrev tidigare så kommer man naturen mycket närmare. Man känner sig som en del av naturen, omkramad av träden och växterna runt omkring. Att ligga och titta upp mot himlen innan man somnar är bland det mysigaste jag vet. Och på morgonen, när man slår upp ögonen och ser sig omkring i ett stilla, morgontyst landskap och solen kanske precis gått upp och skickar gula strålar mellan träden – då är man otroligt tacksam och glad över att vara precis där precis då. Det är dessutom en självförtroende-boost att sova under bar himmel, speciellt om man är rädd och tycker att det är läskigt. På morgonen är man stolt och nöjd med sig själv och känner sig bekvämare både i naturen och i sig själv.
När kan man sova under bar himmel? Sova under bar himmel kan man göra hela den insektsfria säsongen, det vill säga höst-vinter-vår. På ställen där det inte finns insekter (mygg, knott) tex. vid havet kan man sova ute även under sommaren. Jag tycker dock personligen att det är svårt att sova under bar himmel under den ljusaste tiden på året. Det är helt enkelt för ljust, så det blir svårt att sova. Och fåglarna brukar vara som mest aktiva under den tiden och man riskeras att störas av fågelsång stora delar av natten (vilket inte alltid är så mysigt som det låter, beroende på vilka fåglar det är). Snö är ingen begränsningar för att sova under bar himmel, det kan snarare underlätta. När det är snö är det lättare att hitta en plan yta att ligga på, och finns det inte så kan man enkelt ordna det med en spade. Man kan dessutom lyxa till det för sig genom att gräva en bänk att ligga på. Då kan man sitta bekvämt på bänken på kvällen innan man går och lägger sig och ha elden i gropen framför sig. När det är snö är det dessutom mycket mindre pinnar, barr och skräp som skulle kunna punktera liggunderlaget (om man har ett uppblåsbart).
För en nybörjare skulle jag rekommendera att man börjar med att sova ute en natt under tidig höst eller vårvinter. Då är det långa ljusa kvällar, milda temperaturer men inga insekter. Och kolla vädret förstås! Man vill ogärna överraskas av regn i ansiktet mitt i natten. Väljer nätter som ser ut att bli fina, gärna med soliga, fina morgnar också så att du får en vacker morgon att se fram emot.
Fler tips för bekväma övernattningar under bar himmel:
- Har du uppblåsbart liggunderlag är det mycket viktigt att inte lägga det direkt på marken eftersom pinnar, barr och dylikt skulle kunna punktera liggunderlaget. Ha något att lägga emellan tex, nån typ av markduk, tyg, presenning eller cellplastunderlag.
- Har du en dunsovsäck är det smart att ha något någorlunda vattentåligt över sovsäcken. Detta för att skydda mot eventuella oväntade regndroppar, men också mot dagg och frost. Det behöver inte vara mer avancerat än en fleecefilt. Den står emot lätta regn och skyddar den mer ömtåliga dunsovsäcken. Har du en syntetsovsäck är det inte lika viktigt att ha något över, eftersom syntet värmer bra även när det är fuktigt och det suger inte åt sig vatten på samma sätt som dun.
- Ett sovsäcksöverdrag är väldigt praktiskt eftersom det både kan skydda liggunderlaget mot vassa pinnar underifrån och skydda sovsäcken från fukt utifrån. Det ska vara tillräckligt stort för att både liggunderlag och sovsäck ska få plats inuti (och ha rörelsemån). Helst ska det vara i tätvävd bomull eller en bomull-syntet-mix, eftersom bomull tål gnistor från eld mycket bättre än syntet och sovsäcksöverdraget skyddar därmed även din utrustning från gnistor. Att ha sovsäcksöverdrag är dock överkurs och verkligen inget man måste ha. Trivs du med att sova under bar himmel så är det något som kan vara smart att skaffa längre fram, men inget du behöver ha i början (gör det enkelt för dig själv i början och ta vad du har).
- Eldar du på kvällen- undvik ved av gran! Gran är ökänt för att skicka gnistor, vilket både kan skada dina grejer och komma på dig. Jag har normalt inga problem med gnistor när jag eldar på mina ute-övernattningar, så länge som jag undviker gran.
- Och ska du elda är det enklast att ha med dig ved. I alla fall bra tändmaterial. Det är tråkigt att börja sin ute- övernattning med att irra runt i en fuktig skog och leta ved. Gör det enkelt för dig själv genom att ha med en påse med ved, färdigspäntade stickor och bra tändmaterial.
- Ha gärna varma överdragskläder att ha på dig på kväll och morgon. De ska helst vara lite stora och lätta att dra av och på, så att av- och påklädning inte blir någon komplicerad process. Oftast när jag sover under bar himmel så går jag inte så långt för att komma till platsen jag valt, så jag kan ha ganska tjocka kläder utan att bli för varm. Det allra smidigaste är att bara ha på sig det ullunderställ (ull förstås! alltid ull!), ullsockar och tunn mössa/buff som man ska ha när man sover och sedan ha en tjock dunjacka, varma överdragsbyxor, tjockare sockar och varmare mössa på sig ovanpå. Då är det bara ett lager att skala av när man ska gå och lägga sig, vilket gör det mycket smidigt. Det är med andra ord tvärtom från när man vandrar och vill ha många lager att kombinera.
- Ha stora stövlar istället för vandringskängor. Samma sak här, går man kort för att komma till sin lägerplats behöver man inga fotriktiga vandringskängor. Det är mycket enklare att ha några lite stora gummistövlar (som har gott om rum för extra sockar på kvällen). De är mycket enklare att kliva ur och i. Sover man ute under väldigt kalla temperaturer kanske inte vanliga stövlar räcker, utan man behöver riktiga vinterkängor eller fodrade gummistövlar. Jag brukar ibland låna min pappas vinterfodrade gummistövlar när jag sover ute mitt i vintern. De är klumpiga att gå, men eftersom de är så stora kan jag ha jättetjocka sockar i och de är såååå lätta att kliva i och ur (något jag är så glad över om jag måste gå upp för att kissa mitt i natten).
- Sov med mobilen med dig i sovsäcken. Den ska absolut inte ligga ute under bar himmel eftersom fukten kan förstöra den. Du kan ha den i en plastpåse eller ficka i vattentålig ryggsäck eller jacka, men jag tycker att det är mycket bättre att ha den med i sovsäcken. Då är den mer lättåtkomlig, och om det är kallt skyddas batteriet så att laddningen håller längre.
- Ha en termos med varmt te redo under natten, om du vaknar av att du fryser eller är törstig.
- Se ut din lägerplats innan. Du kan tex. spana lite när du är ute på en promenad eller dagstur. Det är alltid enklare att redan ha en plats i åtanke på kvällen när det är dags, än att gå runt och leta. Jag går alltid och spanar efter potentiella ute-övernattningsplatser numera och har i och med det byggt upp ett stort lager av fina platser där jag nån gång skulle vilja sova under bar himmel. Men det allra enklaste är förstås att sova ute i trädgården (om man bor så att man har en trädgård, annars kanske man kan sova i en släktings eller kompis trädgård?). Trädgårdsövernattning är också väldigt mysigt och en bra start om man vill göra det enkelt för sig i början.
Sådär, det var allt jag kom att tänka på om att sova under bar himmel. Fråga gärna om det är något du undrar över 🙂 Förhoppningsvis har du som aldrig provat fått en annan inställning efter att ha läst detta inlägg och är beredd att ge det en chans. För det är en mysig och fin upplevelse, det är det verkligen!
7 svar på ”Att sova under bar himmel”
Har du några tips för att sova ute sommartid? Vad kan man göra för att skydda sig mot mygg och knott?
Sommartid är faktiskt den svåraste tiden att sova ute, enligt min mening. Dels för att det är insekter, men också för att fåglar kan låta stora delar av natten. Det finns sovsäcksöverdrag med inbyggd myggnät, så kallade Bivybags, att köpa. Jag har aldrig testat det själv, men det kan ju vara en bra idé om man vill sova ute trots mygg.
Hej! Här kommer en lite långt kommentar i fältet, men jag skulle behöva lite goda råd om miljötänk och val av liggunderlag för vinterbruk. Jag är i färd med att börja sova under bar himmel i vintertid och har just nu bara ett gammalt rull-liggunderlag som jag har haft med mig så länge jag kan minnas. Nu ser jag mig om efter ett mer isolerande som också fungerar för vinterturer. Jag har tittat på ett liggunderlag som heter ”Exped SynMat HL Winter M”. Det är väldigt högpresterande (ca 400 g och isolerar till ca – 18 C). Men med hög prestanda så misstänker jag att den är behandlad med flourkarboner/PFC (Jag har också försökt kontakta Exped ang detta, men har ännu inte fått svar). Egentligen kanske jag inte ska satsa på uppblåsbart alls eftersom jag brukar inte ha något emot att sova lite knöligt och jag vill gärna kunna ha liggunderlaget om jag sover nära en brasa (i ett sovsäcksfodral). Hur tänker du ang liggunderlag på dina vinterturer om du sover under bar himmel? Tacksam för råd!
Hej Peter!
Trevligt att höra från en konsument som tänker på miljön 🙂
Det är väldigt svårt att hitta miljövänliga uppblåsbara liggunderlag, jag har iaf inte lyckats hitta nått utan fluorkarboner. Tyvärr. De flesta friluftsprylar har alternativ utan fluorkarboner, men inte uppblåsbara liggunderlag ännu som det verkar. Men det är jättebra att vi som konsumenter ligger på och frågar om saken så att tillverkarna förstår att det finns ett intresse för mer miljövänliga val.
När jag sover under bar himmel och bara är ute nån natt så sover jag ofta på renskinn. Det isolerar väl mot markkylan, tål gnistor från eld bra och är definitivt miljövänligt.
För längre turer har jag ett uppblåsbart Exped. Det är inte speciellt miljövänligt tyvärr men jag räknar med att kunna använda det i många många år och inte behöva köpa nytt på länge. Det man kan tänka på när man köper en pryl som är mindre miljövänlig är att åtminstone köpa den second hand. Då bidrar man inte till nyproduktion i samma utsträckning. Det dyker relativt ofta upp uppblåsbara Exped-liggunderlag på second hand marknaden, tex i facebookgrupper med friluftsprylar som köp och säljs.
Lycka till med utesovandet och hoppas att du hittar nått som både funkar och känns bra!
måste bara säga att detta inlägg uppskattas mycket! har länge tänkt på just detta och detta inlägg fick mig få lite mer kött på benen!
Hej.
Intressant läsning. Så nu var jag ju tvungen att köpa din bok. Mvh//Linde
Roligt att höra 🙂