![](https://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC_18292-1000x576.jpg)
4 dygn i februari
Dags att summera ihop den senaste turens upplevelser och lärdomar. Nu i början av februari gjorde jag en vintertur på fyra dagar. Huvudsyftet var att få mer vintererfarenhet och testa min utrustning, så jag hade planerat för ganska korta dagsdistanser. Det visade sig vara smart eftersom det snöade varje dag och ofta var tungt före. Turen ägde rum i skogarna i Medelpad, jag åkte längs skoterspår (mer eller mindre översnöade) och testade vintertältning för första gången. Det mesta gick bra, vissa saker mindre bra, och jag lärde mig jättemycket!
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/PSX_20190207_0920132.jpg)
Jag blev avsläppt på en smal bilväg mitt i skogen kl.9 på kvällen. Första kilometern skidade jag med pannlampa. Det var en häftig upplevelse, det snöade och alla träd var helt täckta med fluffig snö. Allt såg så magiskt ut i pannlampans sken. Jag slog upp tältet i Korstjärnsmyrans naturreservat och var riktigt stolt över att jag klarade att slå upp tältet i tjockt snöfall, pannlampans sken och med skidor på fötterna (snön var så fluffig att jag sjönk ner till över knäna utan skidor). Det blev -15 på natten, men jag sov väldigt bra.
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC_1849-022.jpg)
Första dagen fick jag otroligt fint väder. Sol och ca. 8 minus. Jag följde ett delvis översnöat skoterspår genom naturreservatet (ett reservat som är ett stort myrområde, mycket lämpligt för turskidåkning) och bort till sjön Skinnen, där jag eldade, kokade kaffe och fikade. Solen värmde och det kändes som om det var i slutet av mars. Under eftermiddagen skidade jag längs en skogsbilsväg och kom därefter tillbaka på skoterspåret. Nu skulle jag rejält uppför och hade sett framför mig hur det skulle vara översnöat och tungt i skoterspåret, men när jag nådde leden upptäcker jag att det inte bara är någon som kört, det är till och med nysladdat! Oj vad glad jag blev! Jag hade därmed ett bred, hårt spår att följa i de branta uppförsbackarna, något som gjorde stigningen sååå mycket lättare. Den natten tältade jag på en liten myr uppe på berget och njöt av vackert kvällsljus.
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC02469-hemsidan-1024x752.jpg)
Det snöade rätt mycket under natten och det sladdade spåret jag följt dagen innan hade vänt och åkt tillbaka, så förmiddagen den andra dagen blev TUFF. Igensnöade skoterspår, rätt tungt, lite fuktig snö och ännu mer uppför. Först ner i en dal där jag skrämde upp typ 15 tjädrar (har aldrig sett så många tjädrar på en och samma plats) och sedan uppför uppför uppför och många mindre backar som aldrig tycktes ta slut. När jag äntligen kom upp på toppen kom fyra skotrar bakom mig. Det var lite bittert att de inte kommit tidigare, men väldigt skönt att ha skoterspår att följa nedför så att jag äntligen kunde glida litegrann. Jag skidade genom den lilla byn Laxsjön där ingen bor permanent längre och fortsatte några kilometer upp mot Rigåsen. Slog upp tältet på ännu en liten myr (pga all snö på träden kändes det vettigt att tälta på öppna ytor så att tältet inte riskerade att bombarderas av snö från träden om det blåste under natten).
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC02481-022.jpg)
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC02500-012.jpg)
Mera snö tredje dagen. Det snöade under natten och fortsatte snöa under morgonen och förmiddagen. Jag fortsatte upp till Rigåsen, som är ett naturreservat med öppen raststuga. Här rastade jag ett par timmar, eldade, värmde vatten och åt lunch. Sedan fortsatte jag ner till Lövsjön där jag tältade bredvid ett vindskydd. Jag tabbade mig när det gällde mängden bränsle jag hade med, det tog slut sista dagen, så jag var tvungen att elda för att smälta snö och laga mat sista kvällen. Det snöade rikligt under kvällen också, och under natten så övergick det i blötsnö.
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC_18672.jpg)
När jag vaknade på morgonen var det jättemycket kondens i tältet och sovsäcken var blöt nertill efter att ha legat mot innertältduken. Jag hade tidigare känt vemod över att turen skulle ta slut, men nu kändes det faktiskt riktigt skönt. Den känsla förstärktes under dagen. Det fortsatte blötsnöa och blev nollgradigt så att det klabbade hemskt under skidorna. Jag gick runt med en decimeter snö under skidorna stora delar av dagen och pulkan kändes som att släpa runt på en död valross. Tuuuuungt. Det positiva med dagen var dock att jag träffade på en renflock. Först såg jag ett fyrtiotal renar vandra förbi på andra sidan sjön på morgonen, och senare mötte jag fler renar på närmare håll. Det var roligt att få se dem på sitt vinterbetesland.
![](http://ettfriluftsliv.se/wp-content/uploads/2019/02/DSC_18752.jpg)
Jag kom ut på bilväg vid Stor-Skälsjön. Det var oplogat men jag kunde ta av mig skidorna och gå i ett hjulspår (det klabbade så mycket att det var lättare att gå). Det var skönt att träffa på mamma och pappa som kom och mötte mig på vägen. Pappa fick ta pulkan sista kilometerna för jag var såååå trött.
Allt som allt en mycket händelserik tur med stor vädervariation och mycket fina skogslandskap. De stora skogsområdena i Medelpad är utmärkta för turskidåkning, ändå är det extremt få som gör längre turer här. Folk i vårt län (Västernorrland) verkar tro att man måste åka till fjällen för att åka turskidor med pulka och missar vilka fina möjligheter som finns här hemmavid. Jag hoppas göra fler turer i detta fina område, följa fler av skoterlederna och utforska ännu mer.
Så.. till det kanske viktigaste av allt. Mina lärdomar på denna tur. Jag delar upp det i två listor, sånt som gått bra och sånt som gått mindre bra.
Sånt som gått bra:
- Att jag hade med en lätt kylbag som ”värmeväska” där jag förvarade teknologin tillsammans med de två termosarna och en flaska med hetvatten. Det funkade hur bra som helst, det blev varmt och gosigt i väskan vilket ökade batteriernas livslängd avsevärt och även höll vätskorna varma längre. (Tips från Helena Whitlock som skidade Vita bandet 2015)
- Testade vintertillsats till Trangian för första gången på denna tur och det funkade bra. Sedan gick det betydligt mer sprit än vad jag beräknat, men det hade nog mest att göra med att jag behövde smälta snö till flera liter vatten varje dag och jag hade inte riktigt koll på hur lång tid det tar.
- Att ha uttagbara innerskor i pjäxorna var väldigt smidigt. Jag stoppade dem längst ner i sovsäcken på natten så att de var torra och varma på morgonen, då var det inte alls obehagligt att stoppa ner fötterna i frusna skor.
- Att ha Arctic bedding var ursmidigt. Så skönt att bara kunna öppna dragkedjan och sängen är bäddad och klar, dessutom täcker beddingen nästan hela tältgolvet när det är utfällt vilket ger extra skydd från markkylan. Det gick också bra att ha det ovanpå pulkan. Bara toppbetyg för beddingen, framtill sista dagen (läs mer om det längre ner).
- Att smöret, osten och mjukosten faktiskt inte frös, vilket jag hade befarat att det skulle göra. Måste ha att göra med fetthalten.
- Att det gick utmärkt att förvara småfuktiga vantar och strumpor i sovsäcken under natten så att det var torra och varma på morgonen. Blöta grejer vill man dock inte göra så med eftersom det riskerar att bli för mycket fukt i sovsäcken då. Jag torkade också enstaka klädesplagg mot kroppen under kvällen.
- Att min anorak andas så bra att jag inte svettas så mycket.
- Att ha en tredjedel vatten i botten av kastrullen när man ska smälta snö gör snösmältningsprocessen snabbare och smidigare.
- Mina nya vallningsfria skidor! Så skönt att kunna variera mellan att ha stighudar och ha utan.
Sånt som gått mindre bra:
- Att jag inte hade koll på hur mycket bränsle jag behövde och tog med för lite.
- Att det blev mycket kondens i tältet, speciellt sista natten. Jag tror att jag vädrade lite för dåligt, men det hade nog också att göra med att det la sig så mycket snö på tältet. Nästa tur ska jag förutom att vädra bättre även ta med nån typ av trasa att torka tältduken med ibland.
- Att jag missade att ta med sovsäcksöverdraget så att sovsäcken blev blöt när den nuddade tältduken.
- Att Arctic beddingen tyvärr inte klarade att stå emot den stora mängd väta som blev sista dagen och det läckte in och gjorde sovsäcken blöt. Innan det var jag supernöjd. Sista dagen var jag inte nöjd alls och jag var väldigt glad över att jag inte skulle fortsätta turen, det hade inte varit så kul med genomblöt sovsäck. Vid framtida användning av beddingen kommer jag se till att inte förvara sovsäcken där när det är risk för blötsnö/regn, utan ha den i en vattentät påse nere i pulkan de dagarna.
- Att jag inte hade med några långa stighudar. Jag trodde att det skulle räcka med de korta, men i de branta uppförsbackarna räckte det inte och jag var tvungen att ta av mig skidorna och gå upp.
- Att mina ”vattentäta” vantar inte var helt vattentäta och blev jätteblöta sista dagen. Ett par riktigt vattentäta vantar känns som ett måste inför framtida turer.
- Att min jacka också blev lite blöt sista dagen. Jag vill egentligen inte ha en mer vattentät skaljacka eftersom den andras så mycket sämre, så jag tror att jag kommer satsa på att ha med ett superlätt regnställ med på framtida turer ifall det blir blöta dagar.
- Jag drack lite för lite under dagen (kände mig inte törstig) och blev sedan jättetörstig på kvällen. I framtiden måste jag försöka dricka mer och bättre utspritt under dagen.